Yeni mezunlara ve kariyerine yeni başlayanlara LinkedIn iş başvurularında, LinkedIn kullanımına yönelik öneriler…
Geçtiğimiz günlerde LinkedIn’de yayınladığımız ilanımıza 4 günde 500’ün üzerinde başvuru aldık. Gelen başvuruları incelerken süreç boyunca bir çok değişik yaklaşımları gözlemleme fırsatı yakaladım.
Yeni mezunlara ve kariyerine başlayanlara LinkedIn iş başvurularında, LinkedIn kullanımına yönelik bazı naçizane öneriler.
1.İş ilanı çıkan kişiye bağlantı isteği göndermek yerine; takip et özelliğinin kullanılmasına özen gösteriniz.
2.LinkedIn’de iş arayanlar için İş ilanı girişi yapan kişiye “doğrudan mesaj hakkı mevcut olup” bunun efektif kullanılmasına özen gösterilmeli. Şöyleki;
* Sadece “Merhaba, nasılsınız?”dan ibaret bir iletişim kurmayınız, devamını getirip talebinizi ve görüşlerinizi net bir şekilde iletiniz. Bu kısım bir sohbet alanı değildir.
* Mesajlarınızda her cümleyi yazdıktan sonra; “ENTER”a basıp “GÖNDER” demeyiniz; burayı bir WhatsApp gibi düşünmemek lazım. Her mesajınız karşı tarafa uyarı olarak gittiğini hesap ediniz ve ileteceğiniz mesajın tamamını yazıp tek seferde iletiniz.
* İletişim kurarken mesajınızda sadece “kendimi geliştirmek istiyorum” o yüzden başvuruyorum yazmayınız. Kimse sizi geliştirmek için işe almak istemez; başvurduğunuz ilanı iyi okuyup; aslında işverene ne gibi fayda sağlayacağınızı belirtmeniz sizi avantajlı konuma geçirerektir.
3.Özgeçmişinizin maksimum 30sn incelendiğini unutmayınız; o bakımdan bir bakışta vurgulamak istediğiniz; eğitim bilgisi, staj deneyim bilgileri, iletişim, kişisel bigilerin okunabilir olmasına ve fontlarının çok küçük olmamasına özen gösteriniz.
4.Özgeçmişinizde; ikamet edilen il/ilçe bilgisinin olduğuna emin olunuz.
5.Bilişim (IT) sektöründekiler GitHub profillerinizin kontrol edildiğini unutmayınız, yoksa oluşturup CV’nize eklemeniz sizi bir adım öne geçirecektir. Diğer sektördekiler de benzer çalışmalarını sergiyelebilecekleri; umuma açık yerlerde çalışmalarını sergiyelebilecekleri alanlar oluşturmalılardır.
6.İş ilanlarını dikkatli okuyunuz; bazen iş ilanlarında sizi öne geçirici ipuçlarının olduğunu unutmayınız.
7.Hangi işe ve şirkete başvurduğunuzu her zaman biliniz. Özellikle arandığınızda pozisyona ve şirkete hakim olduğunuz görüldüğünde; artı puanlar kapacaksınız. Fakat şöyle bir izlenim verirseniz; her ilana başvuruyorum; siz hangi firmaydınız, hatırlamadım vs. derseniz sonraki aşama için işiniz zor.
8.CV’nin ön değerlendirmeyi geçtiğinde; arandığınızda mutlaka ulaşılabilir olunuz. Müsait olmadığınızda dahi cevaplayıp; kısa zamanda geri arayacağınızı belirtiniz. Geri aradığınızda kim olduğunuz; nerden mezun olduğunuzu, veye mevcutta hangi durumda olduğunuzu karşı tarafa iyice anlatınız. Çünkü karşı tarafın önünde kalabalık bir liste olup; sırayla aramaktadır ve yanlarına not düştüğünü hesaba katınız. Hakkınızda iyi bir not düşülmesi sizi rakiplerinizden ayırt edecektir.
9.İş görüşmelerinde her aşamasında istekli olunuz; süreç ilerlerken dahi ilgili pozisyon için hazırlıklar yaptığınız anlaşılsın ve mümkün olduğunca size söylenen şartları makul karşılayınız. Önce kendinizi karşı tarafa beğendirip devamında sizde karar kılınabilmesi için azami özen gösteriniz. Son aşamada olumlu bir sinyal aldığınızda işverenin imkanlarını sorgulayınız. Zaten siz o firmayı seçmeyecek olsanız bile mümkün olduğunca onlar size tekliflerini sunsun; siz son noktada kibarca hayır dersiniz.
10.Başarmak için başvuru süreciniz devam ederken dahi ilgili pozisyona yönelik çok çalışın; merak etmeyin karşı tarafa bu enerjiniz ve çalışkanlığınız mutlaka yansır 🙂 Karar kılınan kişiler listesi haricinde bir yedek listesinin de olacağını ve ibrenin yedek listeye dönebileceği yüksek ihtimal dahilindedir. O bakımdan işe alım aşamaları ilerlerken çalışkanlığınızı göstermeniz; sizi rakiplerinizden bir adım öne alacaktır.
✅ LinkedIn Takip
Takip Etmek İçin: https://linkedin.com/in/mfevzikorkutata