IT teknolojilerinde ülkemizin ihtiyaç duyduğu yetişmiş personel açığının giderilmesi…
IT teknolojilerinde ülkemizin ihtiyaç duyduğu yetişmiş personel açığının giderilmesine katkıda bulunmak için, elimden geldiğince taşın altına elimi koyarak, desteklemeye ve pratiğe dökmeye çalışıyorum. Bu konu oldukça hassas ve farklı. Sadece söylem ile ya da para harcayarak, lüks eğitim imkanları, altyapıları sağlayarak; analitik düşünebilen, çözüm üretebilen IT mühendisleri yetiştiremezsiniz.
Dört yıl üniversite eğitimi almış yeni mezun bilgisayar mühendisi olan bir kişiyi dahi kendi kendine öğrenmeye bıraktığınızda sadece bir noktaya kadar ilerleyebiliyor, bir yerden sonra kaotik internet kütüphanesinde kaybolup gidebiliyor. Çünkü bir şey öğrenmeye calışırken; sosyal medyada, YouTube’da, orda burda insanlar sürekli kendi bildiklerini satmaya, pazarlamaya çalıştıkları için bu yolda ilerleyenlerin kafaları sürekli karışıyor. Örneğin bu teknolojiyi öğren çok fazla para kazanırsın, şu programlama dilini öğren her yerde mumla aranırsın gibi… Kişi tam bir şey öğrenmeye başlamışken ve güzel güzel ilerlerken bu tarz yorumlar ile karar değiştirip o tarafa yöneliyor ve her şeyden biraz biraz öğrenip, hiçbir şey bilmemiş hale geliyor.
CIO Zirvesi’nde M.Fevzi Korkutata: Yerli ve milli bir ürünümüz, 25 ülkede kullanılıyor.
IT altyapıların modernizasyonu ve optimiz edilmesine dair teknolojik çözümlerin başında gelen sunucusuz bulut…
korkutata.medium.com
Kendi ekibimde ve çalıştığım kişilerde bu durumun yaşanmaması için; eğitim metodolojileri geliştiriyorum, kısa vadeli 2–4 aylık hızlandırılmış yoğun staj programları, 1 yıllık, 2 yıllık teknik IT gelişim kariyer planları tasarlıyorum ve bunları uygulamaya döküyorum. Eğitim materyalleri hazırlayıp yazılım geliştirici, uygulama, network, storage, sanallaştırma, işletim sistemi, veri tabanı, devops… vb. uzmanlıklarına göre yol haritaları çıkartıp, bu yol haritasına göre ilerletiyorum. Bu sayede kişi gerçek manada hem IT temeli elde ediyor, hem de bir alan seçip o alanda ileri seviye uzman olabiliyor. Yaptığı işi ezberden değil de, bilerek ve isteyerek icra etmiş oluyor.
Özetle IT alanına yönelen kişilerin; daha hedef odaklı ve tek bir alan seçerek uzmanlığın başlangıcı olan doğru temeli atmak için çabalaması gerekiyor. Bu da doğru bir ekip ve üreten bir IT çevrebirim ile mümkündür.
Yöneticilerin ve kurumların sadece IT eğitim planlaması yaparak yetkin, kaliteli bilişim personeli yetiştirme sürekliliğini sağlaması mümkün değildir. Nasıl ki eğitim bakanlıklarında, üniversitelerde müfredatlar ve metodolojiler var ise; IT ekosisteminde de kurumların ve hükümetlerin kariyer müfredatları ve takvimleri belirleyerek yayınlanması, bu işin ulusça uluslararası bir şekilde yönetildiğinin göstergesi niteliğinde olacaktır.
IT’de Uzmanlaşmanın Önemi
Bilişim Teknolojilerinde Uzmanlaşmanın, Odaklı Çalışmanın ve Hedef Teknolojiler Belirlemenin Önemi
korkutata.medium.com