Yapay zeka araçlarının (ChatGPT, Copilot, Gemini vb.) yükselişiyle birlikte, sektörde işi bilmeden iş yürütme dönemi başlamış durumda…
#AIFREE : AI kullanılmayıp; tamamı kişisel öz üretimdir. El emeği, göz nurudur 🙂
Yapay Zeka’nın Bilişim Teknolojileri İnsan Kaynağına Etkisi
Yapay zeka araçlarının (ChatGPT, Copilot, Gemini vb.) yükselişiyle birlikte, sektörde işi bilmeden iş yürütme dönemi başlamış durumda. Çakma IT’ciler diyeceğimiz bu kişiler, işin temelini anlamak yerine her şeyi bu araçlara sorup yaptırıyor. Kod yazmayı bırakın, temel teknik soruları bile ChatGPT’ye paslayarak projeleri “götürmeye” çalışıyorlar. İşin komik tarafı, özgeçmişlerini de yapay zeka ile cilalayıp önemli pozisyonlara geliyorlar. Online birkaç kurs, biraz LinkedIn post’u, biraz da “Ben hızlı öğrenirim” kafasıyla IT’nin yükünü taşımaya çalışıyorlar. Sektör, bu bot-destekli girişimciler yüzünden gerçek emeğin ve bilginin gölgede kaldığı bir döneme doğru kayıyor.
Pandeminin IT Sektörüne Etkileri ve İnsan Kaynağı Krizi
Pandeminin ortaya çıkmasıyla IT sektöründeki insan kaynağı ihtiyacı belirgin bir şekilde ortaya çıktı ve talep artarak devam etmekte. Hal böyle olunca sektöre hem işten anlamayan IT yatırımcıları/işverenleri/recruiter’ları dahil oldu hem de alan eğitimi/diploması/altyapısı/tecrübesi olmayan dikey personel geçişleri oldu. Birçok farklı sektörden kişiler mevcut 5–10 yıllık tecrübesini bırakıp sıfırdan IT alanına geçmek istiyor ve geçiyor da.
Geldiğimiz noktada “Outlook”umu teslim etmeyeceğim kişiler; unvanına DevOps|Docker|Kubernetes|Terraform yazarak sıfır tecrübeyle önemli yetkinlik gerektiren pozisyonlara ve büyük çaplı şirketlere yüksek meblağlarla giriş yapabiliyor. IT için proje deneyimi olmayan tecrübesiz bu kişiler, uzaktan çalışmanın getirdiği avantaj ile çok rahat ekip içinde sıfır bilgi ile kaynayıp gidiyor ve ekip arkadaşlarının sırtına binerek tıkır tıkır işleri yürütüyor. İşe alım yapan yöneticiler ve firmalarda bu tarz bir insan kaynağını ölçebilecek mekanizma da olmadığı için IT yatırımcılarının sermayesi startup adı altında güzelce eritilebiliyor.
İronik Ama Gerçek
Biraz ironik olacak ama gerçek: İş arayan arkadaşlara tavsiyem Udemy/Coursera vb. platformlardan bir iki Docker|Kubernetes eğitimi alın ya da YouTube’dan bir iki video izleyin ve bunları güzelce özgeçmişinize işleyin. Rahat olun, kimse size VM vs. Hypervisor farkını sor(a)mayacaktır. Yazılımcı olmak isteyenler yine bir iki online eğitim tamamlasın. Bu denemeleri GitHub hesabı oluşturup buraya yükleyin. Çalışması vs. önemli değil, burada biraz hareketlilik yeterli. Rahat olun, kimse size servlet nedir ya da şuraya saf bir AJAX yazar mısın demeyecektir. Eğer sorarlarsa cevap çok basit: “Ben framework/kütüphane kullanıyorum, o benim yerime hallediyor bunları” demeniz yeterli. Tamamen yabancı olduğunuz bir şey gelirse de: “Self öğrenme hızım oldukça yüksek, çalışıp hızlıca öğrenebilirim” demeniz kâfi. Çok güzel denilecek ve “Boş zamanlarında ne yapıyorsun?”a geçilerek teklif garanti altına alınacak. Ondan sonra da teklif gelecek ve pazarlığı yüksek rakamdan yapın; mevcut işyerinde zaten “yan haklar ile birlikte” (bunu kesin belirtin) kazancım XX bin TL’yi buluyor, o bakımdan iş değişikliği için bunun üzerinde bir teklif olmalı deyin. Eğer bir yerde çalışmıyorsanız, arkadaşlarım genelde YY bin TL’den işe başlıyor deyin. Sağda solda duyduğunuz o abartı rakamları telaffuz edebilirsiniz, hiç problem olmayacaktır; aksine işe giriş şansınız yükselecektir. Rahat olun, çünkü mevcutta aldığınız maaşı kontrol edebilecek bir mekanizma da yok, oldukça sıkabilirsiniz.
İş Garantili Senaryo
Busenaryo, iş garantili senaryo. Bir aylık bir program ile minimum 4–5 iş görüşmesi yapabilirsiniz; devamında minimum iki yerden teklif alacaksınızdır. Şöyle bir tecrübemi paylaşayım: Bugfix kodu/paketi sunucuya atmadan deployment yapan; sadece restart edip “Devamında sorun düzelmedi” şeklinde bize dönüş yapan kişilerin çok büyük şirketlere girebildiğini gördük. O bakımdan şu sıralar kendinize hiç olmadığı kadar fazla güvenin.
Bende Durum Nedir?
Gelelim şahsıma: Başvurularda önce karaktere ve kişiliğe önem veriyoruz; sonra yetkinliklerini aşamalı olarak ölçüyoruz. Genelde tercihimiz iş etiği ve ahlakı yüksek kişiler ile devam etmek yönünde. Fakat bunu da önceden bilme şansınız tam olarak yok. Çalışmaya başladıktan sonra deneyimleyebiliyorsunuz. Yeni mezun ve tecrübesiz adayların işe alımında biz de oldukça çakılmış durumdayız. Yeni mezun ve tecrübesiz insan kaynağına yaptığımız yatırımların tamamında %95 oranında zarar söz konusu. İşe aldığınız yeni mezunların veya tecrübesiz iş kaynağının büyük çoğunluğu ilk bir yılın sonunda çantasını doldurup gidiyor. İş ilanlarımıza oldukça rağbet oluyor ve çok fazla başvuru alıyoruz; büyük çoğunluğu henüz bir yerde yeni işe başlamış kişiler şeklinde. Bu profilleri değerlendirmem 2–3 saniye sürüyor benim için. Hal böyle olunca ilk yatırımı yapan firma hem zaman kaybı zararı yaşıyor hem de %95 oranında maddi kayba uğruyor. Kim olursa olsun; tecrübesiz biri bir yıl geçmeden hiçbir şey üretemiyor adam akıllı. Futboldaki gibi yetiştirme veya transfer ücreti de olmadığından; sonuç iyilik yap denize at şeklinde oluyor. Bu konuda büyük kurumları arkasına alıp emek hırsızlığı yapanlar var ve Hakk’ın terazisi dışında bir suale de maruz kalmayacaklar. Örneğin bir telekom firması; ekibimden yetişmiş 6 kişiyi transfer etti. Haliyle ilgili birimi kapatmak durumunda kaldım. Artık transfer edilecek bir personel de kalmadı; aslında bu büyükler(!) bindiğimiz ortak dalı kesmeyi tercih ediyor. Kalifiye personel yetiştiremediği gibi; yetiştireni de engelliyorlar. Bu durum bizi global rekabette de geriye götürmüş oluyor.
Yeni Mezunlar, Mesleki IT Yatay Geçişleri
Yeni mezun ve tecrübesiz insan kaynağı stratejimde önemli değişikliğe gideceğim, özellikle de yazılımcı pozisyonları için. Bundan sonra bu kişiler ile vakit kaybetmek ve zarara uğramak yerine ücretsiz olarak eğitimler vereceğim. Böylelikle daha çok kişiye ulaşıp, en azından gerçek manada ihtiyacı olan insanlara ulaşmayı hedefliyorum. İnsan kaynağı yetiştirmekten vazgeçmeyeceğim. Bu sayede tecrübelerimi de paylaşarak oldukça öğretici eğitimler vereceğim.
Genç arkadaşlar beni takibe alsın, yakında ekibimle planlamasını yapıp duyurularını çıkacağım…
✅ LinkedIn Takip
Takip Etmek İçin: https://linkedin.com/in/mfevzikorkutata